Naast Software-as-a-Service zijn er tegenwoordig nog meer cloudcomputing-oplossingen voor bedrijven met een IT-probleem. Andere ‘as-a-Service’-opties zijn:


Infrastructure-as-a-Service (IaaS), waarbij de provider de hosting van de hardware, software, opslag en andere onderdelen van de infrastructuur voor zijn rekening neemt
Platform-as-a-Service (PaaS), waarmee klanten toepassingen kunnen ontwikkelen, testen en runnen zonder dat ze daar zelf een aparte infrastructuur voor hoeven te hebben
Managed Software-as-a-Service (MSaaS), waarmee IT’ers hun toepassingen ondersteunen en onderhouden
Desktop-as-a-Service (DaaS), waarbij de infrastructuur voor virtuele desktops wordt uitbesteed aan een externe provider
Database-as-a-Service (DBaaS), waarbij een database online toegankelijk is, zonder dat er iets hoeft te worden gedownload of gehost
Security-as-a-Service (SECaaS), waarbij providers hun beveiligingsservice aanbieden in de vorm van een abonnement
Everything-as-a-service (XaaS), wat er kort gezegd op neerkomt dat alle as-a-Service-tools in één pakket zitten.

Software-as-a-Service (SaaS) is een model waarbij softwaretoepassingen via internet worden aangeleverd, dus als service. Hierbij zijn ook de licenties anders geregeld.

Meestal hebben de gebruikers een abonnement op de toegang tot dit soort toepassingen, waardoor SaaS ideaal is voor zakelijke software zoals e-mail, instant messaging en Customer Relationship Management (CRM).

De voordelen van SaaS
Bedrijven die zijn overgestapt op een cloudgebaseerde SaaS-oplossing, noemen daarvoor tal van redenen. Enkele daarvan zijn meer efficiency, betere kosteneffectiviteit, schaalbaarheid, overal toegang tot services en automatische updates. Hieronder staat wat uitgebreider beschreven wat de voordelen van SaaS zijn:
Lage kosten voor set-up en infrastructuur. Geen investeringen die verspreid over een aantal jaar moeten worden afgeschreven.
Overal toegankelijk. De services zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Hierdoor kunnen mensen thuiswerken, blijft hun productie nagenoeg gelijk aan die op kantoor en is er minder kantoorruimte nodig.
Snelle implementatie. Vergeleken met een eigen IT-oplossing is de set-up binnen een mum van tijd klaar.
Schaalbaarheid. De toegang tot de service wordt doorgaans met een maandabonnement voor een bepaald aantal licenties geregeld, dus bedrijven nemen alleen af wat ze nodig hebben. Het is niet alleen makkelijk maar ook effectief om het aantal licenties en de functionaliteit te kunnen afstemmen op wat er op dat moment nodig is.
Toonaangevende Service Level Agreements (SLA’s) voor de beschikbaarheid en de prestaties
Geregeld automatische updates. Elke week of maand verzorgt de leverancier alle updates. Je hoeft dus niet langer verouderde software up-to-date te houden of daar ondersteuning voor te bieden.
Tijdige verbeteringen worden automatisch door de leverancier doorgevoerd, mede op basis van de feedback van gebruikers. Hierdoor kan de IT-afdeling zich bezighouden met belangrijker zaken.
Beveiliging op het hoogste niveau dat klanten nodig hebben, opnieuw geheel en al verzorgd door de leverancier.

SaaS voor bedrijven in alle soorten en maten
Het SaaS-model is geschikt voor bedrijven van elke omvang, van start-ups tot multinationals.


SaaS voor het MKB
In de tijd dat er alleen maar client-serversoftware was, profiteerden vooral de grote ondernemingen van technologische trends. Die vergden namelijk een fikse investering, plus een eigen IT-afdeling die de implementatie, het onderhoud en de beveiliging voor haar rekening nam. In het MKB hadden maar weinig bedrijven geld voor dit soort investeringen, en als ze dat geld al hadden, waagden ze zich meestal niet aan zo’n grote uitgave.

Voor het MKB is SaaS een doorbraak. Alles wat er aan infrastructuur nodig is, kan met SaaS worden geboekt als maandelijkse uitgave, die bovendien kan worden verhoogd of verlaagd wanneer het bedrijf verandert. Daardoor kan het MKB zich nu nieuwe technologie veroorloven die voorheen niet te betalen was.

Doordat het nu mogelijk is om de implementatie en het beheer van belangrijke functionaliteit uit te besteden, kunnen groeiende bedrijven zich volledig richten op hun kernactiviteiten. En dan zijn er ook nog de meer in het oog springende voordelen als een snelle set-up, minimale investeringen vooraf, de mogelijkheid om op afstand te werken en de schaalbaarheid.

SaaS voor grote ondernemingen
Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de grote ondernemingen. Ook die zijn inmiddels doordrongen van de praktische voordelen van SaaS voor hun grootschalige bedrijfsoplossingen. Wanneer alle functionaliteit wordt ondergebracht op een overkoepelend platform, profiteert een grote onderneming van verbeterde schaalbaarheid, lagere kosten, een hogere snelheid en een efficiëntere service.

Grote ondernemingen hebben vaak meerdere vestigingen die in verschillende landen, tijdzones en locaties actief zijn. Cloudgebaseerde SaaS is in zo’n geval een ideaal hulpmiddel om iedereen toch op dezelfde manier te laten werken, en ook nog eens voordeliger.

Als daar bij de set-up rekening mee wordt gehouden, is het ook mogelijk om verouderde systemen te integreren, zodat alle bedrijfsvoorzieningen onderling met elkaar zijn verbonden. Op deze manier voorkom je problemen met incomplete rapportages en ontbrekende gegevens, en ontstaat een efficiënte wisselwerking. Bovendien kunnen collega’s dan samenwerken in een gedeelde virtuele werkruimte, die altijd volledig gesynchroniseerd is op hun apparatuur.

De toekomst van SaaS
In de toekomst bieden SaaS en cloud computing waarschijnlijk vaker specialistische services, meer end-to-end-integratie en meer aandacht voor de relatie tussen klant en provider, plus nog geavanceerdere, op gegevens gebaseerde inzichten.


De toekomst van de SaaS-sector
De opkomst van Software-as-a-Service heeft geleid tot een aparte sector die producten en services op abonnementsbasis aanbiedt. Dat heeft ook gevolgen voor de klant: die doet niet langer eenmalig een op zichzelf staande aanschaf, maar betaalt periodiek voor een abonnement en blijft dus behouden. Op basis van deze trend voorspelt Gartner dat in het jaar 2020 meer dan 80% van de softwareleveranciers is overgestapt van het aloude licentie- en onderhoudsmodel op een abonnementsmodel.


De toekomst van SaaS in het bedrijfsleven
Er is steeds meer vraag naar grote gegevensvolumes, snelle software en grootschalige back-upmogelijkheden. Daarom is de kans groot dat bedrijven hun IT-activiteiten steeds vaker bij een gespecialiseerde serviceprovider neerleggen.

Bedrijven die al volledig zijn overgestapt op SaaS, zijn eerder geneigd om te kiezen voor een geïntegreerde end-to-end-oplossing, zodat ze meer tijd overhouden voor waar ze zelf goed in zijn. Daardoor is er vaker sprake van een langdurige relatie met de serviceprovider, en dat leidt weer tot meer innovatie bij de provider. Die heeft namelijk meer inzicht in wat de klant nodig heeft en biedt dat vervolgens aan.